5Tento příspěvek je kompletní návod, jak z pozice neatestovaného lékaře sehnat práci v Austrálii. Obsahuje také několik informací týkajících se Nového Zélandu a procesu uznání atestace v Austrálii. 

Když jsem byl v Čechách, bylo mi řečeno, že sehnat práci v Austrálii je velmi těžké. Teď když jsem tady, vidím, že, to není pravda. Je zde spousta takzvaných IMGů (International Medical Graduates) a nemocnice potřebují lékaře. Je to jen případ, kde musíte „tick all the right boxes“. 

V krátkosti potřebujete následující: 

  • udělat zkoušku – „AMC MCQ“
  • mít skvělý výsledek ze zkoušky z angličtiny 
  • mít dostatek vhodné praxe
  • napsat chytlavý e-mail a mít životopis ve správné formě

 

1. Zkouška – AMC MCQ

Na rozdíl od USMLE (United States Medical Licensing Exam) je AMC (Australian Medical Council) MCQ (Multiple Choice Question) zkouška jenom pro IMGy. To znamená, že její výsledek nemá vliv na to, zda seženete místo v tréninkovém programu. Stačí udělat zkoušku jen tak tak, abyste v Austrálii měli nárok na lékařskou registraci. 

Základní informace o zkoušce: 

  • 3,5 hodiny u počítače 
  • 150 otázek (jedna správná odpověď z pěti možností) 
  • znalost je na úrovni šestého ročníku medicíny z celé medicíny
  • testovací centrum se nachází v Londýně, Paříži, Frankfurtu,  Aténách a Madridě

V příloze najdete rozpis otázek ze zkoušky.

Úspěšnost zkoušky je mezi 46–56 % (viz příloha).

Dokud neuděláte zkoušku, smíte ji opakovat bez limitu, a až ji budete mít úspěšně za sebou, platnost nikdy nevyprší. 

Na přípravu zkoušky kupte jedno předplatné na internetu, takzvaný „test bank“ a procvičte si otázky. Musíte používat tyto učebnice:

  • Annotated Multiple Choice Questions. ISBN: 9780867933772
  • Handbook of Multiple Choice Questions. ISBN: 9781875440689

Zde je odkaz na text, který nabízí rady na přípravu: https://advancemed.com.au/how-to-pass-the-amc-exams-part-1-cat-mcq/

 

2. Zkouška z angličtiny

Zaměstnavatel od vás bude potřebovat skvělý výsledek zkoušky z angličtiny. Mít minimální standard z angličtiny, jak vyžaduje Australská lékařská komora (AHPRA), na sehnání práce pro zaměstnavatele nestačí. 

Těm IMG, kteří nejsou angličtí rodilí mluvčí, obvykle doporučí zkoušku OET (Occupational English Test). Důvodem je, že zkouška je zaměřená na konkrétní obor (v tomto případě medicína). V Čechách bohužel není testovací centrum. Pozor, lékařská komora neakceptuje výsledky ze zkoušky ve formě OET @ Home, které se provádí z domova.

Zkouška IELTS má výhodu, že je levnější a dostupnější. Dá se absolvovat v Praze i v Brně. Osobně ale fanoušek IELTS nejsem. Téma zkoušky je akademická angličtina. Potkal jsem několik cizinců, kteří v IELTS několikrát neuspěli, a nakonec zkusili OET a měli potřebný výsledek na první pokus.

Britové si zde spíš vzájemně doporučují zkoušku „PTE Academic“. Dělají to proto, aby měli víc bodů na získání trvalého bydliště. I tato zkouška má testovací centrum v Praze a cena je podobná jako u IELTS. Lékařská komora výsledky akceptuje.

Osobně si myslím, že nejlepší možností je OET. Nejbližší testovací centra jsou v Mnichově, Frankfurtu a Krakově. Přestože je to dražší a je ze ruky, považuji to za lepší možnost, protože je pravděpodobnější, že tuto zkoušku uděláte na první pokus. Můžete si tam po ní třeba udělat malý výlet.

Platnost zkoušky z angličtiny je jen dva roky. 

Pokud nyní pracujete ve schválené zemi (např. Spojené království nebo Irsko), tak platnost zkoušky nevypršela, pokud jste nastoupil do práce nejpozději rok po zkoušce. Výsledek zkoušky je méně důležitý, pokud nyní v takové zemi pracujete. 

Detaily najdete na internetu, když zadáte „Ahpra English language skills“.

 

3. Praxe

Čím širší zkušenosti nebo dovednosti máte, tím lépe. Bude vhodné mít praxi v některém z následujících oborů: urgentní příjem, interna, chirurgie nebo všeobecné praktické lékařství.

Takzvané „recency of practice“ je důležité pro zaměstnavatele. Čím větší pauzu v praxi máte, tím horší pro zaměstnavatele budete. Chyba, kterou pozoruji u IMGů: imigrují do Austrálie a pak se učí na zkoušky. Je lepší zůstat v práci v zahraničí a udělat zkoušky tam a pak hledat práci v Austrálii z domova. V roce 2024 už jsou pohovory přes videohovor standardní postup. 

Lékaři, kteří mají praxi z Irska nebo ze Spojeného království (UK), zde najdou práci jednoduše. Systémy jsou podobné, ale podmínky zde jsou lepší, zaměstnavatelé tedy vědí, že lékař nejspíš bude spokojen i produktivní.

Malý tip: Pokud máte v úmyslu pracovat v zahraničí, ještě předtím, než opustíte Česko, zajistěte si, že máte od fakulty dokument potvrzující, že jste absolvoval předstátnicové stáže z šestého ročníku. Měl by obsahovat data a specializace vašich stáží. Až zažádáte o registraci s APRHA, bude od vás takový dokument chtít.

 

4. Vízum a kdy kontaktovat zaměstnavatele

Nejběžnější a zpravidla vydávané vízum neatestovaným lékařům je 482, takzvané „Temporary Skill Shortage“ vízum. Toto vízum vyžaduje 2 roky praxe. Abyste měl nárok na vízum, musíte mít nejdřív nabídku práce. Pak vám zaměstnavatel pomůže s vízem.

Pokud pracujete v Irsku nebo v UK, doporučuji volat zaměstnavatelům po jednom roce praxe. Možná je dostupné jiné vízum. Poradí vám.

Pokud jste pracovali pouze v České republice, volal bych zaměstnavatelům po 1,5 roku praxe. Nemocnice totiž plánují personální obsazení několik měsíců předem. Potrvá poměrně dlouho, než budete mít nabídku práce, a do té doby byste za sebou měli mít 2 roky praxe.

Doporučil bych zkontaktovat několik zaměstnavatelů a zařídit pár pohovorů. Obvykle trvá několik týdnů, než pohovor proběhne, a pak musíte čekat na výsledek. Pokud nejste úspěšní a zařídili jste jen jeden pohovor, ztratíte hodně času. 

Běžný mýtus, který slýchám od Čechů, je, že lékaři s občanstvím ze zemí Commonwealth mají před ostatními IMGy v Austrálii výhody. Není to pravda.

Pro britské lékaře neexistuje žádné speciální vízum, potřebují stejné pracovní vízum (např. 482) do Austrálie jako ostatní. 

Navíc kterýkoliv lékař s diplomem z UK nebo Irska, který tam pracoval alespoň jeden rok, je vyjmut z jazykových i aprobačních zkoušek v Austrálii. Je jedno, jaké má občanství. 

 

5. Jak si vybrat zaměstnavatele

Snažte se sehnat práci v nemocnici, která nabízí WBA – Work Based Assessment.
Tady je seznam zaměstnavatelů, kteří nabízí WBA:
https://www.amc.org.au/workplace-based-assessment/accredited-assessment-programs/
Pokud se to nepodaří, nevadí, můžete získat práci v jiné nemocnici a potom změnit na nemocnici, která WBA nabízí. 

Jinak si myslím, že jde o zdravý rozum. Najít práci v Sydney a Melbourne bude nejtěžší. Obecně najít práci ve větších nemocnicích a větších městech bude těžší než v těch menších. Vnitrozemské nemocnice budou potřebovat lidi víc než nemocnice, které jsou u pobřeží. Pokud nemáte praxi z UK nebo z Irska nebo nemáte nějaký velmi působivý životopis, zapomeňte, že vaše první práce v Austrálii bude v Sydney nebo Melbourne.

Výhodou menší populární nemocnice je nejen to, že je jednoduší sehnat tam práci, ale můžete být i vybíravější, co se týče výběru oborů. Možná taky dostane ubytování zdarma. Později ve vaší kariéře bude vypadat dobře, že váš životopis zahrnuje i zkušenosti na venkově.

 

6. Jak zkontaktovat potenciální zaměstnavatele

Můžete napsat přímo na náborové oddělení zaměstnavatele, poslat e-mail a přiložit životopis. Zaměstnavatelé ocení, že lékař ukazuje iniciativu, bez ohledu na to, jestli inzeruje. Pracoval jsem na Sunshine Coast, což je překrásná lokalita a má poměrně novou terciární nemocnici (otevřenou v roce 2017). I když potřebuje lékaře, spíš neinzeruje.

Ve státě Queensland se každý zaměstnavatel stará o 4 až 5 nemocnic v jednom kraji.

Tady je odkaz na e-mailové adresy pro náborové oddělení všech 15 zaměstnavatelů ve státě Queensland:
https://www.health.qld.gov.au/employment/work-for-us/medical/recruitment/rmo/facilities

Předpokládám, že ostatní státy mají podobné stránky. Pokud ne, když najdete nemocnici, která vám vyhovuje, zavolejte jim a vyberte možnost, která je „switchboard“ nebo „operator“. Zeptejte se, jestli můžete mluvit s někým na pozici „Medical Recruitment“ nebo „Medical Admin“ nebo „Medical Workforce“.

Řekněte Medical Recruitment, že jste „International Medical Graduate“ a máte nárok na registraci přes „Standard Pathway“ a že hledáte práci na úrovni „PGY3 – Post Graduate Year 3“. Ptejte se na jejich e-mailové adresy, kam můžete zaslat životopis.

Buďte připraveni, když říkáte PGY3, že náborář v každém státě má pro takovou pozici jiný výraz. Například:

  • Queensland: SHO – Senior House Officer
  • New South Wales: SRMO – Senior Resident Medical Officer
  • Victoria: HMO3 – Hospital Medical Officer level 3

Pokud jste nikdy nepracovali v UK nebo v Irsku, nedoporučuji, abyste hned ve své první práci pracovali na úrovni PGY4 („Registrar“) nebo vyšší . Jde o znalost struktury systému. 

I když jsem vám dal seznam zaměstnavatelů s e-mailovými adresy, velmi doporučuji, abyste volali a zahájili konverzaci s náborářem. Tím vyčníváte z davu. 

 

7. Limited Registration vs General Registration

Jako IMG budete mít na začátku „Limited Registration“ s AHPRA. Má to několik omezení:

  1. Nemůžete se dostat do tréninkového programu.
  2. Nemůžete dělat jako Locum, protože smíte pracovat jen pro svoje zaměstnavatele.
  3. Pokud chcete změnit zaměstnavatele, bude vás to stát víc papírování.
  4. Musíte posílat zprávy o svém výkonu komoře (ale jen 2x ročně).

Abyste dostal „General Registration“, musíte splnit 3 podmínky:

  1. Jeden rok praxe na plný úvazek
  2. Absolvování 10 týdnů chirurgie, 10 týdnů interny a 8 týdnů urgentního příjmu
  3. Absolvování zkoušky „AMC Clinical“ nebo „WBA“

I když WBA stojí přibližně 2,5 krát víc než AMC Clinical, vždy bych doporučil WBA před AMC Clinical. AMC Clinical je zkouška ve formě OSCE – Objective Structured Clinical Examination. Je 16 stanic a probíhá jen v Melbourne. Úspěšnost zkoušky je mezi 21 až 29 %. Ve srovnání s úspěšností WBA, která má téměř 100 %.

Další výhodou WBA je, že probíhá během práce. Během programu musíte vyplnit určité úkoly. Např. si vyberete konzultanta, který vás pozoruje během vyšetření, a pak ten případ spolu proberete. Konzultant vás zná, ale na AMC Clinical vás zkoušející vůbec nezná. 

Navíc se pro AMC Clinical musíte učit mimo pracovní hodiny. Potkal jsem lékařku, která neudělala AMC Clinical. Věnovala se přípravě celou dovolenou (5 týdnů). Nakonec to vzdala a našla si nového zaměstnavatele, který měl WBA. Lepší přístup podle mě bude ušetřit dovolenou, a až budete mít plnou registraci, můžete využít 1,5 týdne dovolené na práci jako Locum, čímž se vám vrátí peníze, které jste utratili na WBA. Zbyde vám pak 3,5 týdne dovolené pro vás. 

WBA má čekací listinu, a až budete v programu, potrvá půl roku až rok, než vše dokončíte.

Po nástupu do práce obvykle trvá IMG rok až dva, než dostane plnou registraci.

Podobně jako s vízem vám zaměstnavatel pomůže s lékařskou registrací.

 

8. E-mail

E-mail do náborového oddělení musí vzbudit a udržet jejich pozornost. Musíte zmínit alespoň, že máte:

  • nárok na registraci (udělal jste AMC MCQ)
  • výborný výsledek z angličtiny 
  • X let praxe

Zaměstnavatelé chtějí „well-rounded employee“. Nejjednodušší bude vysvětlit to příkladem.

Kandidát A: Má samé jedničky z univerzity, má PhD, několik publikací, AMC MCQ na 90 %.

Kandidát B: Měl stáž v Africe, dělá v malém městě v Čechách i jako dobrovolník v komunitě.

Zaměstnavatel si vybere B. Vypadá, že A je výhradně akademický lékař, ale B má lidskou stránku. 

To je extrémní příklad, myslím si ale, že najdete něco, co do e-mailu napsat, aby to na zaměstnavatele zapůsobilo. Např. možná pracujete v menších městech v Čechách a chcete to dělat i v Austrálii. Zaměstnavatelé mají rádi lékaře, kteří jsou ochotni pracovat na venkově. Klidně můžete začít dělat teď něco dobrovolně v komunitě. Až budete připraveni žádat o práci, můžete to do e-mailu přidat. 

Zaměstnavatelé chtějí slyšet praktické věci. Např. vám pomůže víc mít ALS (Advanced Life Support) certifikát z České resuscitační rady než mít několik publikací. Publikace vám pomůžou později, až se budete chtít dostat do tréninkového programu populárního oboru. Musíte zmínit, že Australská resuscitační rada uznává ALS z Česka, protože má akreditaci z European Resuscitation Council. 

Taky bych do e-mailu přidal, že máte v plánu udělat WBA, pokud nemocnice WBA nabízí, jinak uveďte, že máte v plánu absolvovat zkoušku – AMC Clinical.

Nechám na vás, jestli chcete napsat, jaké plány máte v Austrálii do budoucna. Pokud chcete dělat všeobecnou internu, psychiatrii nebo urgentní příjem, a to i na venkově, tak to bude dobrá shoda.

V e-mailu to nepřehánějte. Příliš moc informací odradí.

 

9. Životopis

Rovněž životopis musí vzbudit a udržet pozornost, být ve správné formě a obsahovat správné detaily. 

Lékařská komora má guidelines na internetu a zaměstnavatelé mají šablony životopisu, hledejte např. „RMO-CV – Queensland Health“. 

Někdo říká, že problém šablon je, že postrádají individualitu. Alespoň vám ale mohou nabídnout příklad. 

Důležitý tip: nedávejte do životopisu vaši fotku. V Austrálii, stejně jako ve Spojených státech a ve Spojeném království, pokud je součástí životopisu profilová fotka, zaměstnavatel ho dá do koše. Fotka nepřidá nic důležitého a může být používána jako diskriminace. 

Samozřejmostí je bezchybný pravopis a gramatika.

 

10. Registrace v Austrálii přes Spojené království 

Takzvaný „Competent Authority Pathway“ umožnuje neatestovaným IMG registraci v Austrálii, pokud lékař má:

  • jeden rok praxe (plný úvazek) ve Spojeném království; a
  • takzvané „Plab zkoušky“ za sebou

Myslím, že tato cesta je riskantní a z hlediska časové efektivity není dobrou možností.

Po brexitu už Britská lékařská komora (GMC) nepřijímá ve výchozím stavu naše předstátnicové stáže (internship) z šestého ročníku. Pravidla teď říkají, že pro plnou registraci musí Evropan doložit doklad o stážích. Toto může být problematické, protože podmínky registrace vyžadují určitou délku stáží (např. 3 měsíce chirurgie). 3. lékařská fakulta např. ale má jen 8 týdnů chirurgické stáže. Absolvent této fakulty tedy nebude mít nárok na plnou registraci v UK. Aby tam mohl pracovat, musel by se dostat do tréninkového programu (Foundation Program), což není tak jednoduché.

Pravidla také říkají, že Evropan nebo absolvent evropské lékařské fakulty nemusí udělat Plab zkoušky. Takže není jasné, jestli GMC Evropanovi dovolí tyto zkoušky zkusit.

Pokud už máte registraci v UK, GMC vám nedovolí zkoušku zkusit. Jde o kompetenci. Pokud neuděláte zkoušku, naznačuje to, že nemáte dovednosti, abyste pracoval jako lékař, ale přitom už máte registraci. Takovému rozporu by se komora raději vyhnula.

Čekací listina na zkoušky může být až několik měsíců, navíc není možné přihlásit se na druhou zkoušku (klinická část), dokud jste neudělali první zkoušku (MCQ). Pro práci v UK za sebou musíte mít úspěšně obě zkoušky. 

Absolvování klinické zkoušky bez přípravného kurzu, který stojí 600 liber, je poměrně náročné. Kurz trvá 2 týdny a vyplatí se zůstat ještě alespoň měsíc potom, abyste si případy procvičovali se spolužáky. To znamená víc peněz za ubytovaní (v Londýně nebo v Manchesteru) a na přípravu padne i celá dovolená. 

Zkoušky probíhají jen v Manchesteru. Musíte proto koupit zpáteční letenky a ubytování.

V neposlední řadě platí, že Evropan už pro práci v UK potřebuje vízum.

 

11. Náklady

Ještě předtím než vůbec s hledáním práce začnete, připravte se na následující náklady:

1. AMC portfolio – AU $642
2. EPIC (ECFMG) portfolio – US $130
3. Překlad diplomu z latiny do angličtiny – £60*
4. EPIC ověření diplomu – US $100
5. AMC MCQ zkouška – AU $3124
6. OET zkouška – AU $587

Podle směnného kurzu (02/01/2024) je to celkem 73 258 Kč. Jako Locum v Austrálii na třetím platovém stupni tohle vyděláte v čistém do 1,5 týdne. 

EPIC je společnost, která ověří pravost vašeho diplomu. 

*Malý tip: zajistěte předem, že předkladatel je schválený pro EPIC i pro AHPRA. V mém případě jsem musel platit dvakrát za překlad, protože EPIC doporučil předkladatele (Straker Translations), který AHPRA nepřijímal. Nakonec AHPRA přijal překlad od Louise Riley-Smith z UK.

Pro další informace o podmínkách hledejte „Translating Documents – Ahpra“.

 

12. Příprava na pohovor

Typický pohovor má 5 otázek:

  • 2–3 klinické otázky 
  • komunikační otázka
  • etická otázka
  • problém s kolegou 

Nejlepší učebnice na přípravu jsou:

  • Medical Interviews – A Comprehensive Guide to CT, ST and Registrar Interview Skills. ISBN: 9781905812240
  • Advanced Life Support. ISBN: 9781903812358

(kapitoly na postup „ABCDE“ a resuscitační algoritmus)

Samozřejmě můžete používat i starší edice.

 

13. Uznání kmene a platový stupeň

Obecně se uznává část praxe, nikoliv zkoušky. Uvádím příklady od Angličanů:

  • Interní kmen: uzná jen jeden rok
  • Psychiatrický kmen: uzná 2,5 roku

Jak to funguje? Poté co máte plnou registraci a dostanete se do tréninkového programu, požádáte příslušnou odbornou společnost o takzvaný „Recognition of Prior Learning“. Následně vám dají vědět, co se dá uznat. 

Pro účely mzdy uznají praxi ze zahraničí. Například dejme tomu, že máte dva roky praxe v zahraničí a potom začnete pracovat na úrovní PGY3 v Austrálii, vaše mzda dosáhne na třetí platový stupeň podle tabulky.


14. Atestovaný lékař

Abyste mohli pracovat jako atestovaní lékaři v Austrálii, budete muset překonat dvě překážky:

  1. posouzení atestace
  2. sehnat vhodné pracovní místo

Posouzení atestace se skládá ze dvou částí – psaná část a pohovor. Zaplatíte poměrně dost peněz a příslušné odborné společnosti pošlete informace z vašeho vzdělávacího programu. Ta je posoudí a pak probíhá pohovor, ve kterém se vás zeptají na další podrobnosti z atestace. Cílem je zjistit, jak podobná byla vaše atestace s atestací absolvovanou v Austrálii. Pak dostanete výsledek, může mít tři možné výsledky:

  • „Substantially comparable“: Musíte doplnit praxi (až rok) a možná udělat nějakou zkoušku. Nemusíte najít práci v tréninkovém programu, abyste doplnili praxi; nebo
  • „Partially comparable“: Musíte doplnit praxi (rok až dva roky) a zkoušky, abyste pracoval jako konzultant. Velká nevýhoda je, že si musíte najít místo v tréninkovém programu; nebo
  • „Not comparable“: Na tuto cestou k registraci v Austrálii nemáte nárok. 

Určité odborové společnosti jsou přísnější než jiné. Např. gynekologie/poradenství (RANZCOG) má pověst, že dobrý výsledek udělí, jen pokud má lékař atestaci z určitých zemí (např. UK, USA atd.). Oproti tomu společnost z interny/pediatrie (RACP) údajně nediskriminuje na základě země atestace. 

Potom co máte posouzení úspěšnou za sebou, musíte s ohledem na výsledek sehnat vhodné pracovní místo. Nečekejte, že vám někdo pomůže. Společnost vám pouze dala vyrozumění, že máte za určitých podmínek nárok na práci v Austrálii. Zinkasovala vaše peníze a teď vám přeje „hodně štěstí“. 

Tato cesta se dá také označit jako takzvaný „Specialist Pathway“. Víc informací najdete na webové stránce příslušné společnosti. Např.:

https://www.racp.edu.au/overseas-specialists/specialist-assessment

https://www.ranzcp.org/become-a-psychiatrist/international-specialists/applying-for-specialist-assessment

 

15. Nový Zéland

Rady v tomto příspěvku obecně platí i pro Nový Zéland. Nicméně sehnat práci na Novém Zélandu pro vás bude hned z několika důvodů jednodušší.

Pokud máte 33 měsíců praxe na plný úvazek např. v Čechách, nemusíte dělat žádnou aprobační zkoušku. 

Potom co najdete práci, nejen že nemusíte absolvovat kolečko jako v Austrálii (tj. chirurgie, urgentní příjem, interna), ale můžete pracovat výhradně ve svém oboru, což je pro vás samozřejmě snadnější a zajímavější. 

V neposlední řadě platí, že lékaři z Nového Zélandu imigrují do Austrálie za lepšími podmínkami. Díky tomu je tam méně konkurence než v Austrálii. 

Více informací najdete na stránce lékařské komory Nového Zélandu. Hledejte, „mcnz Comparable health system“.

 

16. Více informací

Nejlepší zdroje informací pochází od australského psychiatra, pro kterého je nábor a HR (Human Resources) skutečně vášeň. Jeho doporučení najdete na dvou velmi užitečných zdrojích:

https://advancemed.com.au/medical-career-blog/
https://www.youtube.com/@CareerDoctor/

Tato stránka je také dobrá, je v ní jen pár chyb:
https://aussieimg.com/

Co se týče facebookových skupin, nejlepší jsou ty určené Britům:

https://www.facebook.com/groups/1028104633961864
https://www.facebook.com/groups/F3ANZ

Druhá skupina se i týká Nového Zélandu.

Jinak množství informací najdete na webových stránkách AHPRA a AMC.

 

17. Poslední slovo

Věřím, že s pomocí takového kompletního návodu si kterýkoliv neatestovaný lékař, který chce pracovat v Austrálii (případně na Novém Zélandu), už může svůj sen uskutečnit.

Až za sebou budete mít úspěšně AMC MCQ a budete potřebovat rady ohledně komunikace se zaměstnavatelem, případně se životopisem, neváhejte mi napsat zprávu.

 

Dr. James Andronicus