Na volebním sněmu spolku Mladí lékaři dne 31. 7. 2024 bylo zvoleno nové předsednictvo ve složení: Albert Štěrba (předseda), Alisa Braková, Barbora Sáreníková, Jan Biskup a Matěj Višňa. 

Na chod spolku pak bude dohlížet revizní komise, do níž byli zvoleni Martina Žižlavská, Michaela Šibíková a Martin Kočí.

Naším společným cílem zůstává snaha o zlepšování pracovních podmínek a zvyšování kvality specializačního vzdělávání pro mladé lékaře a lékařky a prosazování dalších jejich oprávněných zájmů. Uvědomujeme si však, že výše uvedené je nutně provázáno s fungováním zdravotnického systému jako celku a neobejde se bez patřičné veřejné diskuse i legislativy, jež povedou k:

  • efektivnějšímu, spravedlivějšímu a transparentnějšímu financování ve zdravotnictví
  • reformě struktury poskytování zdravotních služeb a kvalitnějšímu managementu zdravotní péče
  • větší míře digitalizace a systematické práce s daty
  • zajištění dostatečného množství zdravotníků v Česku
  • rozšíření možností zdravotníků, jak sladit pracovní a rodinný/osobní život 
  • důrazu na prevenci a zdravý životní styl 

Budeme proto usilovat o to, aby žádné z těchto témat nezapadlo a aby se staly, byly a zůstaly prioritou pro politiky a političky, vedení nemocnic, technologický sektor, větší i menší zaměstnavatele a další stakeholdery (nejen) ve zdravotnictví. A samozřejmě také pro obyvatele a pacienty, pro něž by zde měla ve výsledku být dostupná a dobře organizovaná zdravotní péče nejen v nemoci, ale i ve zdraví – protože mnoha chorobám, zejména těm civilizačním, a jejich komplikacím lze správnou péčí předejít. Nadále se chceme také věnovat projektům v oblasti vzdělávání a zajímavým i důležitým průzkumům ve zdravotnictví.

Zároveň budeme jako spolek velice rádi za nové tváře, mediky/medičky i lékaře/lékařky, kteří by se k nám chtěli připojit a aktivně se podílet na chodu spolku a našich projektů. S povděkem vezmeme i spolupráci se zástupci dalších profesí, jimž leží na srdci současnost i budoucnost českého zdravotnictví. Takže nás v případě zájmu neváhejte kontaktovat! ➡️ spolek@mladilekari.cz  

O činnosti spolku vás budeme pravidelně informovat. Děkujeme za vaši přízeň!