Slovo úvodem

MUDr. Zorjan Jojko

Vážená paní doktorko,
Vážený pane doktore,

máte za sebou náročné studium medicíny, možná už i atestaci a uvažujete o tom, jak by měla vypadat Vaše další profesní cesta?
Pokud připouštíte, že by Vám vyhovovala práce ve Vaší vlastní ambulanci, nebo si nejste zatím jistí, co zvolit, věnujte pozornost článkům, které pro Vás ve spolupráci s Vaším sdružením připravili členové Rady Sdružení ambulantních specialistů, organizace, která už přes 30 let pomáhá ambulantním specialistům v celé ČR.

Nejde o podrobné návody, jak si s jednotlivými problémy poradit. To by bylo na celou knihu a přesto bychom riskovali, že na něco zapomeneme.

Zatím se soustřeďujeme jen na hlavní body. Jak ambulanci získat, co hlavní si ohlídat, aby zdárně fungovala. Snažili jsme se dát dohromady ty hlavní informace a naše zkušenosti, které dle našeho názoru potřebujete znát pro své rozhodnutí. A taky vlastně o takové upozornění, že ambulance pro svůj „život“ potřebuje víc, než jen kvalitní medicínu.

Takže, přiznáváme, děláme tak trochu reklamu naší práci. A vlastně i našemu sdružení. Koneckonců jsme v jeho vedení, takže známe jeho význam pro nás i naše kolegyně i kolegy. Víme, že je jedinou multioborovou organizací svého typu sdružující ambulantní specialisty, tj. věnuje se velké šíři problémů, nikoli jen úhradám a seznamu výkonů, jak to je u monooborových spolků. Je významným zdrojem informací a umí i účinně chránit své členy, pokud se dostanou do nějakých problémů.

Budete-li chtít některé myšlenky či řešení některých situací znát podrobněji, jsme dohodnuti s vedením Vašeho sdružení, že připravíme články další (už na konkrétní téma), event. se s Vámi spojíme napřímo (např. formou semináře či bloku na Vašem sjezdu) a dané téma probereme co nejpodrobněji.

Pokud ve Vás probudíme zvědavost nebo chuť mít svou ambulanci a pracovat v ní, budeme rádi. Pokud Vám některá oblast (např. sama koupě ambulance či způsob financování naší práce) přijde jako komplikovaná, nebojte se. Zvládli jste medicínu, budete-li chtít, zvládnete i toto. Koneckonců my jsme to také zvládli, tak proč by to nemělo vyjít Vám.