Zdroj: Mladá fronta DNES
Autor: Zuzana Fojčíková

 

 

Už téměř čtvrt roku platí opatření, podle něhož lékaři mají povoleno sloužit oproti loňsku jen poloviční množství přesčasových hodin. Nařízení však figuruje stále jen na papíře, v praxi se nezměnilo nic. Přesčasů neubylo – a to i přesto, že někteří nemocniční lékaři mohou už v březnu své přesčasové konto pro letošek vyčerpat. A třeba v příbramské nemocnici se už ani nesnaží práci navíc maskovat samostatnými smlouvami buď na dohodu o provedení práce, nebo o pracovní činnosti.

„My se v současnosti chováme tak, jako by platil zákoník práce ve verzi z loňského roku. Tedy, že lékaři mohou odsloužit původní vyšší limit hodin. Přijde nám to jako nejčistší řešení, protože lékařům mimo jiné garantuje i to, že po čtyřiadvacetihodinové směně budou mít den volna,“ uvedl ředitel nemocnice a zároveň šéf krajského zdravotního výboru Stanislav Holobrada. V případě obcházení zákona přes dohody podobné pravidlo lékař dodržet nemusí.

Jenže o takový postup se už brzy bude zajímat inspektorát práce. Ten podle krajského vedoucího inspektora Jaromíra Elbela totiž začíná s kontrolami dodržování nového nařízení. „Jakékoliv podrobnosti k této akci vám ale v tuto chvíli říci nemohu,“ řekl Elbel. Každopádně nemocnicím, v nichž inspektoři objeví porušení zákona, hrozí až milionové pokuty.

 

V Příbrami jsou připraveni zavést směnný provoz, i na úkor kvality

V příbramské nemocnici se kontroly a možného postihu příliš neobávají a spoléhají na to, že inspekce nedává pokuty rovnou. Už z dřívějška tu mají zkušenost, že nejprve přichází výzva, aby zařízení nedostatky odstranilo.

“ A to bychom udělali, prostě bychom zavedli směnný provoz. I když by to mohlo znamenat zhoršení kvality péče. Protože směnný provoz výrazně ztěžuje plánování výkonů a ani na něj nemáme dost lékařů,“ podotkl Holobrada.

V ostatních krajských nemocnicích se situace s přesčasy zatím stále řeší dohodami na další práci.

„Snažíme se jich využívat co nejméně, ale máme je. Jinak se situace řešit nedá. A pokud inspekce začíná s kontrolami, můžu jen doufat, že si jako první nevybere nás. Sami tohle nejsme schopni vyřešit, je potřeba systémové opatření a náprava,“ nechal se slyšet šéf benešovského zařízení Petr Hostek.

S problémem kolem přesčasů se potýkají i soukromé nemocnice. MF DNES to v minulosti potvrdil například lékař mělnického zařízení.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že problém přesčasů lékařů je pro ně prioritou a ministr Svatopluk Němeček na řešení pracuje.

 

Česko nemá v EU s žádostí o výjimku naději, míní Kubek

Předminulý týden se také o stejné věci jednalo ve Sněmovně, kde se spolu potkali také zástupci ministerstva a lékařských odborů.

„Padlo tam mimo jiné i to, že se ministerstvo bude snažit společně s resortem práce a sociálních věcí vyjednat pro lékaře u Evropské unie další výjimku z pravidla o přesčasech,“ popsal Holobrada. Ta by podle dostupných informací měla v ideálním případě platit do roku 2015.

Nové pravidlo o maximálně 416 hodinách přesčasů namísto původního dvojnásobku je totiž založeno na evropské směrnici, kterou Česko jako člen Unie muselo přijmout.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek však upozorňuje, že takové řešení Česku nejspíš nevyjde. S podobným postupem u Evropské unie totiž narazila i Francie, tradičně silný stát v rámci evropského společenství. Navíc Unie už teď podle něj některé státy za nedodržení směrnice i zažalovala.

 

Mladá fronta DNES

Zuzana Fojčíková