Zdroj: ČT24

 

Do zahraničí odešlo loni zatím nejvíc mladých lékařů. Z tisícovky promujících studentů Česko opustila až pětina ročníku. Pokud se tento trend potvrdí i letos, bude rok 2013 rekordní. Mírný nárůst platů – o pět tisíc korun měsíčně – naopak trochu přibrzdil odchody zkušených odborníků.

 

„Chtěla bych do Německa nebo se mi líbí i Švédsko, ale ještě nevím, nejsem si jistá,“ říká Andrea Weisfeitová, studentka 1. ročníku Lékařské fakulty UK. V Německu je podle ní lepší přístup pacientů k doktorům: „Tam si jich opravdu váží.“

Nabídky českých nemocnic před dvěma lety jako čerstvý absolvent odmítl i Martin Vetelský. Teď pracuje na Klinice Nordoberpfalz v Německu. Jako nastupující lékař by v Česku měl asi 20 tisíc korun, v Německu ale dostal 93 tisíc.

 

Trend odchodu mladých mediků se zřejmě potvrdí i letos. Na konci roku by se mohl vyšplhat až na rekordních 219 lékařů. V roce 2010 jich přitom odešlo jen 135. Podle ministerstva zdravotnictví ale české nemocnice zatím mají lékařů dostatek. Zdravotnictví totiž zachraňují Slováci. Každý rok jich do našich nemocnic odejde zhruba stovka.

Výchova jednoho medika přitom není levná záležitost. „Na přímých nákladech zhruba kolem milionu korun. Takže je to pochopitelně špatná investice,“ podotýká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Díky akci Děkujeme, odcházíme, kdy si lékaři vymohli zvýšení platů, se ale povedlo zastavit odliv zkušených odborníků.

 

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/242923-mladi-lekari-odchazi-stale-do-ciziny-rok-2013-muze-byt-rekordni/